Doula

Vad är en doula?

Doula är en kvinna som själv har erfarenhet av att födda barn och som har erfarenhet av att stödja andra föräldrar inför, under och efter förlossningen. Doulan har inget medicinskt ansvar och har normalt inte någon medicinsk utbildning. En doula ger därför heller inga medicinska råd eller tar några medicinska beslut. En Doulas primära uppgift är att ge de blivande föräldrarna en så positiv upplevelse av förlossningen som möjligt. Studier visar att föräldrar som haft stöd av en doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.

En doula ersätter eller tar inte en partners plats utan är där för att lyfta fram och stärka dennes roll som det primära stödet för kvinnan. En bra doula delar med sig av sina erfarenheter och stärker partnern och kvinnan som team.

Doulaeffekten – fördelar med en doula

Enligt utförda studier så har en doula flera positiva effekter:

Antalet kejsarsnitt minskar med 50%

Förlossningens längd minskar med 25%

Behovet av medicinsk smärtlindring minska med 30%

Önskemål om ryggbedövning minskar med 60%

Att föda med mig som doula-barnmorska

Väljer du att gå igenom förlossningen med stöd av mig som doula så gör vi det vanligtvis igenom 3 olika steg; Innan förlossningen, förlossningen och efter förlossningen.

Min roll som Doula innan förlossningen

Ofta börjar doulans roll med ett första prova-på-möte. Detta kostar vanligtvis inget och meningen med mötet är att den blivande mamman och eventuellt partnern ska känna efter så att kemin stämmer överens. Detta första möte med doulan äger lämpligen rum någonstans runt vecka 30-32 i graviditeten. Ofta äger det första mötet med doulan rum i de blivande föräldrarnas hem, men om det känns bättre så går det lika bra att ses på ett fik eller på en liknande plats. Ni pratar igenom känslor, fundering och vilka förväntningar ni har dels på förlossningssituationen och dels på den doula ni väljer. Det är viktigt att ni verkligen ”klickar” och att du som blivande mamma verkligen känner att doulan kan göra dig lugn och ge dig det stöd du behöver.

Min roll som doula barnmorska under förlossningen

Jag är med under förlossningen och stöttar och säkerställer att ni får allt enligt era önskemål. När det är dags för förlossningen ringer du mig så möter jag upp antingen i hemmet eller på förlossningen.  Jag kan hjälpa dig på flera olika sätt, exempelvis genom att guida dig igenom de olika förlossningsstadierna, visa olika ställningar som är gynnsamma för förlossningsförloppet och avslappning samt hjälper till med praktiska saker såsom toalettbesök och att hämta fika. Jag kan också fungera som ett bollplank gällande smärtlindring och ge akupunktur och du så önskar under förlossningen.

Doulans roll efter förlossningen

Även efter förlossningen kan det vara skönt att ha någon att prata med. En doula barnmorska kan då hjälpa till att svara på era frågor och prata igenom förlossningsförloppet. En barnmorska doula kan hjälpa till att ge amningsråd och svara på frågor rörande den nyfödda bebisen.

Kostnad

Doula barnmorska kostar mellan 20 000 – 25 000kr. Då ingår jour och beredskap från grav v 36 fram till och med förlossningen.
Doulasamtal samt hembesök ingår om ni väljer mig som doula.

Förstföderska: 25 000kr

Omföderska: 20 000kr

Doulasamtal: 1500 kr

Reseersättning 700kr, hembesök 1500kr

Hemfödsel 30 000kr förstföderska och omföderska 25000kr.

Boka tid via http://boka.akupunktur.se

Design by MOUR